Herliansky gejzír strieka nepretržite od 19. storočia

26.11.2011 Košice

Herľany 26. novembra (TASR) - Herliansky gejzír neďaleko Košíc umelo navŕtali ešte v 19. storočí, odvtedy jeho erupcia nikdy neprestala. V súčasnosti je národnou prírodnou pamiatkou a zároveň európskym unikátom. Strieka približne pol hodinu studenú vodu v pravidelných niekoľkohodinových intervaloch. Jeho vznik podmienili kedysi známe kúpele v Herľanoch, ktoré potrebovali viac liečivej minerálnej vody.

\"Erupuje nepretržite, ani počas vojny, keď boli okolité budovy zničené, neprestal a pravdepodobne neprestane, pokiaľ nebude nejako násilne ukončená jeho činnosť,\" priblížila starostka Herlian Jana Tóthová pre TASR. V súčasnosti strieka do výšky 10 - 12 metrov, kedysi to bolo omnoho vyššie, aj 25 metrov. Rovnako v minulosti chrlil vodu v kratších intervaloch, v súčasnosti je to po 34 až 36 hodinách.

Podľa chemického rozboru, vykonaného ešte v roku 1995, je voda z Herlianskeho gejzíru stredne mineralizovaná, natrium-chlorido-bikarbonátového typu. Ide o prírodnú vodu hydrouhličitano-chloridovú, sodnú, uhličitú, sírno hypotonickú. Pri erupcii dosahuje jej teplota 10 stupňov Celzia až 17,8 stupňa Celzia.

\"Činnosť gejzíru, hoci ho vytvoril človek, je riadená prírodou, nedá sa do toho zasahovať,\" zdôraznila ďalej starostka. Gejzír si chodia najmä v letných mesiacoch obzerať skupiny ľudí, deti, ale aj cudzinci.

Vrt začali hĺbiť v roku 1870, nasledovalo niekoľko ďalších s prvými erupciami. Erupčné intervaly boli spočiatku 8 až 9-hodinové, neskôr 18 až 20-hodinové a mali výdatnosť 21 až 36 litrov za sekundu.

Herliansky unikát sa od klasických gejzírov odlišuje situovaním vo vulkanických vrchoch so skončenou sopečnou činnosťou a zásadne tým, že sa umelo aktivizoval vrtom hlbokým 404,5 metra, ako aj nízkotermálnou vodou.

Návštevníci, ktorí majú záujem pozrieť si aktivitu gejzíru, nájdu informácie o jeho erupcii na webovej stránke obce www.herlany.sk
 

Vyberte región